Lets Go Biking

tekst: Mikkel Ploug Madsen

Inspiration til at pakke kameraet og tage på eventyr

Foto: Andrew Coleman

Her i vintertiden vandrer dagdrømmene hurtigt til fjerne lande, fremmede kulturer og eventyr. Steder, hvor man kan svinge kameraet og øve sig i rejsefotografi-genren, og få nogle oplevelser og billeder med hjem, som gør vennerne grønne af misundelse. Nogle gange bliver det bare til en weekendtur i Berlin, andre gange en flyvetur til mere sydlige himmelstrøg. Men hvordan kommer man egentlig ud på et rigtigt eventyr? Det kiggede vi nærmere på FO2RUMs medlemsmøde den 4. november 2019, hvor vi fik besøg af familien Coleman.

I 2018 tog familien Coleman – bestående af Andrew, Mette og deres søn Jamie på kun 11 år – afsked med Morud for en stund, og tog hul på en cykeltur, som for de fleste andre ville være stoppet ved tanken, men som for familien Coleman skulle vise sig at blive en helt fantastisk oplevelse. Undervejs kunne man følge familien på deres hjemmeside og facebookside “lets-go-biking.com”. Senere var de også gæster i “Go’ morgen Danmark”.

Foto: René Damkær

 

På denne kolde novemberaften gav familien Coleman de fremmødte FO2RUM-medlemmer en særdeles inspirerende fortælling om, hvordan det er at trodse normerne og drage afsted på dét, der skulle vise sig at blive en helt eventyrlig tur.

Andrew havde som ung cyklet lange ture med sin far i England og Wales, hvor han er født og opvokset, og han havde i flere år haft en drøm om at tage på lang cykeltur gennem Europa og Centralasien. Mette og Andrew havde talt om sådan en tur mange gange, og besluttede sig til sidst for at gøre forsøget. For livet er kort, og tænk at sidde som 80-årig og fortryde, at man i det mindste ikke engang gjorde et forsøg. De var dog naturligvis spændte på, hvordan den unge Jamie ville håndtere de lange stræk, som måtte tilbagelægges hver dag. Derfor tog familien på prøveture i bl.a. Island for at teste såvel motivationen som de hjemmebyggede cykler. Jamie viste sig imidlertid at være som født til opgaven, og så var det afgjort: De skulle af sted, ud at gøre forsøget. Familien fortalte, at de gennem et par år havde sparet lidt penge op, og at de derudover lejede huset i Morud ud og satte karrieren i bero for en stund. De vidste ikke, hvornår de kom hjem igen, men af sted skulle de.

Foto: Andrew Coleman

Cykelturen startede i Kroatien. Slutpunktet var reelt ukendt, for hvem kunne vide, hvornår kræfterne løb op. Men da familien uden problemer nåede til Grækenland gennem Bosnien, Montenegro og Albanien, kunne de jo lige så godt fortsætte. Og det gjorde de så – og tilbagelagde i alt 10 måneder og 9.200 km på cykel ad bl.a. Silkevejen gennem lande som Tyrkiet, Armenien, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kyrgyzstan, Indien, Nepal, Vietnam, Cambodia og Thailand.

Foto: Familien Coleman

Turen gik gennem de smukkeste landskaber, ørkener og høje bjergpas, og undervejs mødte de et hav af venlige og gæstfri mennesker og ikke mindst gode og mindeværdige oplevelser ud over det sædvanlige. Alt blev dokumenteret af familien via deres YouTube-kanal med GoPro- og mobilkameraer: https://youtu.be/d5dECOlwbkk

Det var enormt inspirerende at se, hvor relativt ”enkelt” sådan et eventyr kan realiseres, og hvor mange fantastiske steder, mennesker og kulturer, man kan støde på fra sadlen af en cykel. Og som fotografiinteresseret var det heller ikke svært at se det store potentiale for at fange nogle helt fantastiske motiver af alt fra betagende landskaber til portrætter af lokalbefolkningen. Efter foredraget var der i hvert fald ikke tvivl blandt de fremmødte om, der ligger en meget stor Verden lige uden for døren, som bare venter på at blive oplevet.

Stort tak til Andrew, Mette og Jamie for at komme og inspirere os alle!

Foto: Andrew Coleman

Comments are closed.