Det handler om “dit” fotografi

Foto: Lars Bennike

tekst: Steffen Jensen

Decembers medlemsaften:

Det handler om dit fotografi

Hvis man skulle sammenfatte det godt besøgte medlemsmøde den 5. december i én enkelt sætning, kunne det være: ”Det handler om dit fotografi”.

Det gjorde det så, men fra en lang række forskellige indgangsvinkler. Dit fotografi og dine billeder.

Udgangspunktet var en snak om det personlige foto-portfolio, som Carsten og Steffen stod for.

”De fleste af os er tilfredse med et fotogalleri på nettet”, sagde Steffen, ”men ligesom man skal se film i biografen, så skal man se fotos på print.”

Underforstået: Filmen er ikke lavet til I-Pad’ens mikroskærm, eller til TV-apparatets for den sags skyld. Filmen er skabt til det kæmpestore lærred i biografsalens mørke. Det er der, den virkelig kommer til sin ret. Og det er der, den skal nydes. Det samme med fotografiet. Det kan sagtens ses på en computerskærm, og det gør langt de fleste. Men når et fotografi bliver trykt i stort format, på ordentligt papir af en kvalitetsprinter, så får man en helt anden oplevelse, som slet ikke kan sammenlignes med noget. Det er sådan, et fotografi skal opleves.

Derfor: Skal man ”sælge” sig selv som fotograf, er det trykte portfolio, langt den flotteste og mest imponerende præsentation. Den situation er næppe aktuel for de fleste af FO2RUM’s medlemmer, at de søger jobs som professionelle fotografer, men det siger alligevel lidt om forskellen mellem det digitale fotogalleri på computeren og den prægtige fotobog, hvor fotografiet virkelig kommer til sin ret.

Her lige et par links til YouTube-videoer om det fotografiske portfolio:

Lindsay Adler er en amerikansk mode- og portrætfotograf. Hun fortæller i en række videoer om sin forretnings- og markedsføringsstrategi. I video 3 kommer hun med fortællingen om det trykte portfolio versus det digitale på I-Pad’en.

  • Lindsay Adler Marketing for Commercial Photography, part 3

https://www.youtube.com/watch?v=PRKR2MzjT6U&list=PL1xUpR3377HICUnpuUQM8OYuyPDWF7be6&index=4&t=0s

Ted Forbes fra Art of Photography fortæller i denne video sammen med sin ven Wade Griffith om sidstnævntes portfolio. (2:45 inde i videoen)

  • Photographer Portfolios

 

Til slut en meget praktisk how-to-do video af Caleb Kerr om hans personlige foto-portfolio. En video som samtidig også er morsomt fortalt.

  • Printing a Professional Photo Portfolio: A Look Inside
    https://www.youtube.com/watch?v=-AtQQwww2EU&list=PL1xUpR3377HICUnpuUQM8OYuyPDWF7be6&index=5

Men et portfolio er meget mere end det.

Portfolio’et er et statement om hvor langt man er kommet. Heri præsenterer man sig selv som fotograf. Viser hvilke typer fotografi man dyrker og bredden og dybden af det. Derfor er portfolio’et også et instrument i ens egne bestræbelser på at blive en bedre fotograf indenfor de genrer, man brænder for.

Alt i alt var Carstens og Steffens oplæg en brandtale for portfolio’ets fortræffeligheder, og for at vi burde gøre en snak om vores portfolios til en mere eller mindre fast bestanddel af vores medlemsmøder.

Da vi på den anden side også godt ved, at vi næppe alle lige med det første magter at investere i et portfolio, så bør vi i det mindste gøre en indsats for, at vore personlige gallerier på FO2RUM’s hjemmeside kan opfylde rollen.

René fortalte om, hvordan vi nu alle kan gå ind i hjemmesidens ”indre sjæl” og redigere vores egne fotogallerier. René har allerede udsendt første del af en manual som mail. Snart bliver det også muligt for os alle sammen at redigere i vores tekster – artikler, præsentationen af os selv eller de ledsagende tekster til vores billeder i galleriet.

Det betyder, at vi alle kan være med til hele tiden at gøre hjemmesiden mere interessant og opdateret, uden at det altid skal være René, der skal påtage sig alt arbejdet. Det betyder, at René i stedet kan koncentrere sig om andre forbedringer af hjemmesiden.

Vi fik også nedsat en redaktionsgruppe, som skal hjælpe med til at skaffe indhold til hjemmesiden, og også sørge for, at vores øvrige platforme – Facebook, nyhedsbrev på nettet og TV2 INTRA – bliver brugt optimalt.

Foto: Lars Bennike

Redaktionsgruppen består indtil videre af Marlene, René og Steffen, og Lars B. tilkendegav, at han ville forsøge at komme med i begyndelsen af det nye år. Ved generalforsamlingen i januar håber vi på yderligere medlemmer i redaktionsgruppen.

Vi spildte heller ikke tiden i kaffepausen.

René udnyttede vores fælles udflugt ned til kaffemaskinen til at fortælle om vores planer om at lave et slide-show om FO2RUM til en projektor, der hænger i foyeren ved studie 1 (det gamle aktualitetsstudie ved siden af kantinen). Projektoren blæser billeder over på væggen lige over kaffemaskinerne. På den måde kan vi i forbindelse med vores 1-års jubilæum og generalforsamling i januar lave et lille reklameshow, som vil fortælle resten af TV2 om vores eksistens og forhåbentlig skaffe et par medlemmer mere.

Til dette show skal vi bruge en 5-6 af dine bedste billeder, som du mailer i den højeste opløsning til René – helst som WeTransfer, så hans mailbox ikke bliver blokeret.

Skriv også gerne en mail med nogle mulige citater fra dig til slide show’et. Det kan f.eks. være: Hvad du får ud af at være medlem af FO2RUM? Hvad du kan lide ved det at fotografere? Hvad du drømmer om at lære af nye ting? Eller andet, du synes vil kunne bruges på nogle tekst-dias i serien.

Billeder og tekster skal gerne være René i hænde senest 10. januar, men naturligvis gerne før. Showet kan indeholde 100 billeder – inkl. tekst-slides.

Sluttelig blev der udtrykt ønske om mere praktisk fotografering, og da der også var nogen, der luftede ideen om at forsøge med møder lidt tidligere på dagen, så prøver vi ved generalforsamlingen den 20. januar at ”omfavne” lidt af det hele, for at se, hvordan det går.

For dem, der kan og er interesserede, begynder vi allerede kl. 17:00. Så arbejder vi praktisk med portrætfotografering og lyssætning. Billederne, vi laver, går direkte videre til at blive efterbehandlet i Lightroom, så på den måde får vi lidt af det hele. Praktisk portrætfotografi, lyssætning og Lightroom.

Så spiser vi middag sammen i kantinen, hvorefter generalforsamlingen begynder kl. 19:00. Her holder Finn Thrane, tidligere chef for fotomuseet på Brandts Klædefabrik, et foredrag om fotografiet, hvorefter vi hurtigt og effektivt klarer generalforsamlingens mere formalistiske sider.

Mere kommer ud om alt det senere.

Comments are closed.