Journalister og fotografer har altid godt kunnet lide at gnubbe skuldre med stjernerne. Det fik vi i rigt mål mulighed for på septembers medlemsmøde – det første FO2RUM-arrangement efter Corona-nedlukningen. Ikke filmstjernerne. Men de rigtige stjerner. Dem oppe på himmelbuen. Det sørgede Anders Brandt – TV2’s weather man – nemlig for. Han er vel noget nær det nærmeste man kommer en nørd i forhold til alt det, der foregår højt ovenover vores hoveder.
Stjerner, kometer, Mælkevejen, månen, diverse planeter og solen. Kort og godt alle himlens legemer inklusive satellitter og Den internationale Rumstation blev gennemgået… med tilhørende opskrifter på, hvordan de kan fotograferes. Et område Anders efterhånden har opbygget en ganske imponerende ekspertise på.
Vi fik også en grundig indføring i, hvordan man skal efterbearbejde fotos af nattehimlen. For hvad gør man, når man på grund af mørket bliver nødt til at fotografere ved lang eksponeringstid? De fleste stjerner – lige med undtagelse af Nordstjernen – bevæger sig nemlig. Derfor vil man få nogle lange cirkelformede lysspor på nattehimlen. Så kan man tage en masse fotos, som man læsser ovenpå hinanden. ”Stacker” hedder det. Så får man mere lys. Men stjernerne flytter sig jo stadigvæk?!?
Der findes naturligvis noget vanvittig dyrt teknisk udstyr, man kan sætte ovenpå sit stativ, så kameraet følger himmellegemernes bevægelser. Sådan noget bruger astronomerne. Men for os andre almindeligt dødelige findes der heldigvis noget særlig software, der kan matche i hundredvis af enkeltfotos taget med få sekunders mellemrum med hinanden, så stjernerne matches ind efter hinanden, og stjernehimlen synes stationær. På grund af de mange billeder bliver der alligevel lukket nok lys ind i kameraet til at alt kan ses.
Det lyder vanvittig kompliceret, men Anders formåede at forklare det på en måde, så det syntes muligt at lege med for os alle sammen.
Anders er desuden i besiddelse af et mindre bibliotek af avanceret software til at hjælpe sig med sin store passion: Astro-fotografering. Han viste os også links til et større antal websites, hvor man kan se hvad på himlen, der er hvor, hvornår – lige fra stjernerne og månen til kometer og ISS – Den internationale Rumstation.
Skulle du have lyst til at gøre Anders kunsten efter, så finder du her Dark night en samling links og opskrifter til hvordan du kan bevæge dig ud i astro-fotografien.
Anders’ foredrag handlede dog ikke kun om himmellegemerne, men også om alle mulige andre fænomener, der trives oppe i de øvre luftlag.
Solformørkelser, lyn, torden og nordlys.
Dem fik vi også en grundig indføring i, hvordan man kan fotografere, og – ikke mindst – hvor og hvornår der er bedst mulighed for at opleve disse fascinerende fænomener.
Det eneste, vi ikke fik talt om, var vejrudsigten.
Alt i alt et brag af et arrangement at få FO2RUM genåbnet på efter sommerferien og Corona-nedlukningen.
Næste medlemsmøde bliver mandag den 5. oktober kl. 19:30 på Kvægtorvet. Det er lykkedes Ebbe Rosendahl at overtale landskabsfotografen Brian Lichtenstein til at komme. Tag et enkelt kig på hans portfolio, og du bliver straks overbevist om, at det er et arrangement, du ikke vil gå glip af. Du kan se mere om Brian her.
https://www.brianlichtenstein.com/welcome
Hold i det hele taget øje med vores Facebook-side, for der kan godt komme andre arrangementer udover medlemsmøderne i løbet af september.
Hvis du for eksempel er interesseret i fotografering med droner, så er Alexis Grimm vores kontaktperson til et kursusarrangement den 11. og 12. september, hvor du kan lære noget om droneflyvning og samtidig erhverve dig et dronecertifikat til en stærkt reduceret pris. Skynd dig at kontakte Alexis, hvis det har interesse.