Bestyrelsens årsberetning for 2019

Ved FO2RUMs generalforsamling den 20. januar 2020

Tiden flyver, og i morgen er det allerede præcis ét år siden TV 2 fik sin helt egen fotoklub. Således gik det til, at en lille flok fotoglade TV 2’ere stiftede personaleforeningen FO2RUM den 21. januar 2019. Ideen om sådan en klub udsprang dog allerede i løbet af 2018, og inden den stiftende generalforsamling var der derfor allerede etableret en ”aktivitetsgruppe” med ansvar for udviklingen af ideer til medlemsaktiviteter, og en ”teknikgruppe” med ansvar for opbygningen af en hjemmeside, en Facebook-gruppe, og et ansigt udadtil. Så selvom FO2RUM i starten af 2019 var TV 2s nyeste (og absolut mindste personaleforening) uden det store økonomiske råderum, har vi bestemt ikke ligget på den lade side i tiden, der fulgte – tværtimod!

Den stiftende generalforsamling var kun lige overstået, før de første medlemsmøder og aktiviteter blev skudt i gang. Vi indtog mødelokalet ”Dagens mand”, som pga. sin fornuftige størrelse og ikke mindst sit overdimensionerede projektorlærred hurtigt er blevet vores foretrukne sted at mødes efter arbejdstid.

Den allerførste oplægsholder til at gæste vores lille klub var vores egen John Rasmussen, som i februar fortalte vidt og bredt om glæderne ved det fysiske, printede fotografi. Det var også i denne måned, at en flok medlemmer samledes til en photowalk i Odenses gamle bydel, på havnen og i den gule kælder under Odeon, hvor de skød til højre og venstre med kameraet foran øjet. I marts kiggede ingen ringere end Canon ambassadør og Årets Pressefoto-dommer Nicolai Brix forbi og fortalte om værdien i at bruge alle midler – stills eller video – til at finde ind til kernen i den historie, der skal formidles. April blev en usædvanlig elegant omgang, da vi under en lyssætnings-workshop i det store AKTU-studie havde æren af at fotografere ballerinaen Josephine Grimm, som denne aften tålmodigt fungere som model for vores mange forsøg og eksperimenter med diverse speedlights, baggrunde og portrætteknikker.

Foråret var godt i gang da FO2RUMs haller i maj blev gæstet af den lokale kommercielle fotograf, Erik Kunddahl, der har specialiseret sig i noget så særegent som ”heste-fotografi” – dvs. portrætter af heste og ryttere til brug for ridesportsmagasiner, ridesportsbeklædning, osv. Et foredrag, som i sandhed illustrerede bredden af fotokunsten. Og samtidig et foredrag og et bekendtskab, der muliggjorde, at vi en lørdag i juni fik military-rytter Vicky Mathiesen og hendes smukke hest Dejó til at stå model for FO2RUMs linser inde på Midtergangen på Kvægtorvet – og ikke mindst en artikel herom på TV 2s intranet. Dét besøg skabte for alvor snak i kantinen og ved kaffeautomaterne om TV 2s nye fotoklub.

Efter en god, lang sommerferie startede FO2RUM i august op med medlemsberetninger om bl.a. Stephan Brandts personlige fotoprojekt om selfie-turister i Rom, og Lars Agergaards og Anita Klitgaards deltagelse i fotofestivalen på Grundtvigs Højskole i Hillerød henover sommeren. I september fik vi så besøg af fotojournalist og galleriejer Maria Fonfara, som udover at give de fremmødte medlemmers portfolio et gennemsyn og masser af konstruktiv feedback, også fremviste en række personlige fotoprojekter – bl.a. en billedserie om seniorers kærligheds- og sexliv samt en billedserie om livet på Fejø i en kold vintermåned – projekter, som både imponerede med sit kunstneriske udtryk og udfordrede de personlige og etiske grænser. I oktober kom udstillingen ”Årets pressefoto” til Odeon, godt hjulpet på vej af Carsten Reenberg og Lars Agergaard, som bl.a. stod for opsætningen af de vindende fotografier i Odeons lobby, og derigennem fik FO2RUMs logo sat på indbydelserne til ferniseringen. Netop på grund af denne fernisering fik vi i denne måned besøg af bestyrelsesmedlem i Pressefotografforbundet og tovholder på konkurrencen ”Årets Pressefoto”, Robert Wengler, for at fortælle lidt nærmere omkring konkurrencen og de mange overvejelser, dommerne hvert år ligger i udvælgelsen af de mange vinderbilleder.

Det var også i denne måned, at en lille flok medlemmer fyldte en bil og kørte hele vejen til Viborg for at opleve et foredrag af Nick Ut, som mange kender som krigsfotografen bag billedet af ”Napalmpigen”; billedet, der var med til at vende folkestemningen i USA og Vesten omkring Vietnam-krigen. Anderledes muntert gik det for sig i november, hvor FO2RUM fik besøg af familien Coleman. Denne lille familie på tre havde i løbet af et års tid cyklet tusindvis af kilometer fra Europa over Centralasien til Sydøstasien – et særdeles inspirerende foredrag, som ganske vist ikke havde så frygteligt meget med fotokunst og -teknik at gøre, men som ikke desto mindre tjente som eksempel på, hvordan man skaber sine egne eventyr og muligheder for at opleve og dokumentere kulturer og dagligdage, der på ingen måde ligner vores egne. Helt uden foto-nørderi blev november dog ikke, for en dag rev René Damkær en dags tid ud af kalenderen og gav alle interesserede FO2RUM-medlemmer et crash course i billedbehandlingsprogrammet Lightroom. Året sluttede med en medlemsaften i december med fokus på medlemmernes personlige portfolio-udvikling, medlemsgalleriet på FO2RUMs hjemmeside og etableringen af en ”redaktionsgruppe” med ansvaret for at producere indhold til hjemmesiden og markedsføre klubbens aktiviteter overfor både eksisterende medlemmer og alle vores øvrige kollegaer i TV 2. 

Missionen for 2020 er naturligvis først og fremmest at fortsætte alt det gode og spændende arbejde med at arrangere medlemsmøder og øvrige aktiviteter, der er relevante og givende for FO2RUMs fotoglade og inspirationssøgende medlemmer. Nu er fundamentet så at sige lagt, og med dette på plads, er det også muligt at arbejde på at udbrede kendskabet til FO2RUM endnu mere og prøve at få flere medlemmer i hus. Medlemstallet lå i 2019 stabilt omkring de 25-30 medlemmer, hvilket som allerede nævnt gør os til TV 2s absolut mindste personaleforening. Men hvis man sammenligner FO2RUM med de øvrige fynske fotoklubber, er vi faktisk blandt de allerstørste. Det er da i al beskedenhed meget godt klaret! Så lad os endelig fortsætte den gode udvikling og historie i 2020.

Bestyrelsen,

  1. Mikkel Ploug Madsen, Steffen Jensen, Lars Agergaard og Carsten Reenberg

Comments are closed.