En aften med krigsfotografen Jan Grarup

tekst: Steffen Jensen, TV 2

Vi er virkelig overspændte, begejstrede, umådeligt glade, vi kan sandt at sige næsten ikke være i os selv af stolthed over, at vi kan invitere dig til dette helt specielle fotokunstnermøde i TV2-Fotogruppen FO2RUM: En aften med krigsfotografen Jan Grarup. Mødet finder sted i mødelokalet ”Størst”, som er biografen på 1. sal ovenpå udgangen til parkeringen bag TV2, onsdag den 24. november kl. 19:00. Mødet er åbent for alle TV2-ansatte med ægtefælle/ledsager.

Jan Grarup er formentlig vores største nulevende fotojournalist. Hvis der findes enkelte fotopriser i verden, han ikke allerede har vundet indtil flere gange, så er det efterhånden ikke ret mange. Der er næsten ikke en krig eller konflikt i nyere tid, som Jan ikke har dækket. Og han gør det ofte ganske anderledes end mange andre fotografer og for den sags skyld også journalister. Jan kører som regel sit helt eget løb. Forfølger sine egne historier, som han bruger lang tid på. Ofte spredt ud over ganske mange besøg. Han kommer i dybden, om bag ved historien. Hans billeder er anderledes. Han kommer hudløst tæt på mennesker og deres skæbner. Fokus er altid på ofrene, mennesket midt i mareridtet, prisen de uskyldige betaler, de magtesløse der ubarmhjertigt bliver fanget i storpolitikkens malstrøm. Der er ikke nogen infantil camouflage-farvet krigskorrespondent-fascination af militært issenkram eller af soldaterromantik i Grarups billeder. Kun undren over, hvordan vi mennesker kan finde på at behandle hinanden… og deri, i den vinkling ligger der et klart budskab.

Foto: Jan Grarup

Foto: Jan Grarup

Foto: Jan Grarup

Foto: Jan Grarup

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har selv arbejdet sammen med Jan Grarup både i Israel-Palæstinakonflikten og senest under krigen imod Islamisk Stat i Mosul i det nordlige Irak. Han arbejder helt anderledes end andre fotografer, jeg har set. Jeg har også stået ved siden af ham med mit eget fotografiapparat over skulderen, når han har taget billeder, og jeg har udret mig. ”Det er sgu da ikke et motiv?!?” Derefter er det selvsamme billede senere dukket op i en af hans bøger, og jeg er væltet bagover af benovelse fordi det er så flot og så fantastisk??? For pokker da! Jeg stod jo lige ved siden af! Hvorfor kunne jeg ikke se det?

Selvom man så er så heldig, at man dækker et hav af krige, væbnede konflikter og voldelige opgør, uden selv af blive ramt, så kommer man alligevel ikke uskadt hjem fra slagmarken. At vandre rundt i andre menneskers lidelser og selv være bange en stor del af tiden, slider mere på sjælen og sindet, end man selv tror. Derfor har Jan Grarup også i mange år måttet kæmpe med PTSD, hvilket han også hudløst ærligt fortæller om.

I de senere år er Jan Grarup begyndt at fotografere med en oldgammel såkaldt ”vådplade” teknik. Det sker med gamle, kæmpestore ”harmonikakameraer” og masser af lys. Umådelige mængder af lys, for vådpladerne (som er filmen) har kun en lysfølsomhed på 1 ISO. Vådpladekameraet er ikke blevet brugt siden Den amerikanske Borgerkrig og Krimkrigen i midten af 1800-tallet. Men den har Jan taget op igen, og planen er, at tage det hele med – ”det hele” inkluderer blandt andet et rullende mørkekammer i en varevogn – til nogle af Afrikas konfliktområder.

Hvorfor?

Det kan du nu spørge mesteren selv om.

Denne medlemsaften bliver helt speciel. Den kommer til at handle om fotografi, billeder, historiefortælling, engagement, menneskelighed & medmenneskelighed, teknik, meningen med tingene, fotografiske riddere og korsriddere med en mission, er det prisen værd og mange, mange andre ting.

På denne medlemsaften får du mulighed for at stille alle de spørgsmål, du aldrig troede muligt, og få de mest kvalificerede svar, der findes, fra en af verdens allerbedste fotografer.

*Og husk: Du behøver ikke selv være fotograf, du afkræves end ikke en test i, om du selv fotograferer, eller om du er medlem af FO2RUM. Alle TV2-ansatte og deres umiddelbare relationer har gratis adgang til arrangementet. Vi glæder os til at se Jer den 24. november kl. 19:00 i mødelokalet ”Størst” på TV2 på Kvægtorvet.*

Steffen Jensen

FO2RUM-bestyrelsen

Billeder fra arrangementet er indsat nedenfor:

Foto: Alexis James Grimm

Foto: Alexis James Grimm

Foto: Alexis James Grimm

Foto: René Damkær

Comments are closed.